Om det lille hygge køkken

Jeg elsker at lave mad, og bruger derfor meget tid i køkkenet. Her er det både hverdagsmad, men også kager og andet sjov. Jeg har type 1 diabetes, og derfor vil nogle opskrifter også bære præg af det, men det gør dog ikke at der ikke også vil være almindelig opskrifter.

tirsdag den 21. maj 2013

Rabarbercrumble

Vi havde fået nogle rabarber med hjem fra Jylland, så jeg kunne endelig bage en Crumblekage med rabarber, som jeg længe gerne har ville lave.

Den er lavet lidt ud fra forskellige opskrifter,hvor jeg har fundet inspiration. Som tærtebund brugtee jeg den opskrift som jeg normalt bruger til tærter, men dog tilføjet lidt vanille.

Opskrift:

Tærtedej:

125 gr. Hvedemel
125 gr. smør
5 gr. vanille sukker

Jeg tog smøret ud lidt før jeg skulle bruge det, så det blev lidt blødt og nememre at arbejde med. Herefter blandende jeg alle ingredienser, indtil det blev en sammenhængende masse. Jeg pakkede den ind i film, og lagde den i køleskabet, her skal den ligge minimum 30 min. Efter at have taget den ud af køleskabet puttede jeg den i fadet, prikkede huller med en gaffel og gav den ca. 20 mi ved 200 grader i ovenen.

Rabarber:

320 gr. rabarber ca.
1 dl. vand
50 gr. sukker, tilføjede lidt ekstra da det var nogle lidt mere syrlige rabarber.

Jeg startede med at hakke rabbarberne i mindre stykker, ca. 1-2 cm, og lagde dem i fadet. Herefter blandende jeg de andre ingredienser i fadet og puttede det i ovenen i 30 min ved 200 grader.

Crumble:

60 gr. mel
25 gr. finvalsede havregryn
50 gr. sukker
65 gr. smørr
45 gr. hasselnødder

Jeg hakkede hasselnødderne, og blandet alle de "tørre" ingredienser, og puttede smør i bagefter i mindre tern. Herefter ældtede jeg det sammen til en lidt tør dej, ikke en samlet dej.

Tilsidst skulle jeg samle hele tærten, tærtedejen var stadig varm. Herefter puttede jeg rabarber stykkerne over bunden, og noget af saften hældte jeg over stykkerne og bunden. Tilsidt smuldrede jeg crumble dejen over raberberne. sådan så de allesammen var stort set dækket.
Jeg puttede den i ovnen, og gav den ca. 30 min ved 200 grader. Min ovn er en kombiovn, så kan godt være det ikke er den samme tid i andre ovne.

Vi skulle først have den senere, så der gav jeg den 10 min igen, for lige at varme den op igen. Også fik vi flødeskum til, men kunne ligeså godt have været creme fraiche eller is til.
Jeg synes selv, at crumblen godt kunne have tålt lidt ekstra sukker, men det er jo smag og behag.





fredag den 10. maj 2013

Grov tærte med spinat og kartoffel

Jeg er ret glad for at lave tærte, og prøver at forny mine tærter engang imellem.
Så den anden dag, lavede jeg spinat og kartoffel tærte og lavede kyllingefilletter ved siden af.

Opskrift:
Tærtens indhold
225 gr kartoffel
100 gr spinat
1 løg
3 æg
2 spsk creme fraiche
Salt og peber
2 hvidløg
Feta efter smag

Tærten
125 gr smør
125 gr grahamsmel

Kyllingen:
2 kyllingebryster
Paprika
2 Hvidløg
Ingefær
1 lime

Først laves bunden, og blandes godt. Dejen ligges i køleskabet og skal ligge i køleskabet i 30 min.
Efter de 30 min tages den ud, og presses ud i formen. Man kan prikke den med en gaffel, men jeg glemmer der tit og har ikke kunne mærke forskel på den.

Kartoflerne skæres i små stykker, og koges i ca. 5 min med lidt salt. Løgene skæres i tynde skiver, og blandes med spinat og hvidløg i en lille gryde. Kartofler og spinat blandes i gryden. Herefter hældes det op i tærtebunden.
Æg og creme fraiche piskes til en ensarter masse, og feta, salt og peber puttes i. Tilsidste hældes det over tærten, og tærten sættes i ovnen i ca 45 min ved 200 grader.

Ingefær rives, hvidløg rives, lime saft, paprika og olie blandes i en skål. Herefter hældes det på en pande og varmer den op. Herefter lægges kyllingefileterne på og steges i blandingen, sørg for at vende kyllingen flere gange så smagen sætter sig godt i kyllingen.




mandag den 22. april 2013

Indisk kartoffelsuppe

Vi havde nogle kartofler herhjemme som skulle bruges, og var ikke rigtig i humør til traditionel kartoffelsuppe eller ovn/kogte kartofler. Så jeg prøvede at blande lidt forskelligt og se hvad det endte med, og synes der endte med et godt resultat :).

500 gr kartofler
Klump ingefær
3 hvidløg
1 chili
Paprika
Karry
Salt
Olie
1 Peberfrugt
4 forårsløg
1/2 dåseHakket tomater
1 Kokosmælk
Tykstegsbøf

Jeg startede med skrælle og skære kartoflerne ud i mindre. Herefter kogte jeg dem, sådan så de var klar.
Herefter havde jeg skåret chili ud i mindre, og revet chili og ingefær.
Jeg lavede det i en wok, så jeg varmede olien og blandede både chili, ingefær, hvidløg, paprika, karry og salt. Så det blev varmet, og smagen kunne komme frem.
Herefter hældte jeg hakket Peberfrugt og hakket forårsløg i så de blev lidt bløde. Herefter blandede jeg en halv dåse hakket tomat i, og herefter en dåse kokosmælk. . Herefter lod jeg det stå lidt og koge. Herefter tog jeg den af varmen, hældte de kogte kartofler i, og lod det stå mens jeg stegte bøffen.
Da bøffen skulle hvile satte jeg retten tilbage på varmen og lod retten koge lidt ind i kartoflerne.
Tilsidst skar jeg bøffen i skiver og lagde den oven på retten.

Det endte med at blive rigtig lækkert, men kunne måske godt have tålt lidt syre, så næste gang jeg skal lave det, vil jeg nok putte lidt lime saft i.




lørdag den 6. april 2013

Bulgursalat

I dag skulle jeg prøve lidt anderledes, så tænkte at en salat var det rigtige.
Så jeg fik lavet lækker bulgur salat.

Opskrift:
Bulgur
Ruccola
Sukkerærter
Cherrytomater
Forårsløg
Balsamico
Kylling
Chili
Paprika
Hvidløg
Mandler
Soya

Jeg startede med at få kogt bulguren, så den var klar. Derefter puttede jeg lidt soya på en varm pande, og herefter mandler. Jeg lod mandler blive dækket af soya, og hældte dem over i et fad, med resterne af soya som var på panden, og gav dem en tur i ovnen ved 200 grader i cirka 15-30 min.
Herefter skar jeg sukkerærter, forårsløg og cherrytomater ud i mindre stykker, og puttede dem over i en skål. Lidt balsamico hældes over til sidst.
Skar kyllingen i små stykker, det samme gjorde jeg med chili og hvidløg og puttede chili, hvidløg og paprika og olie på en panden og fik det stegt af.

Tilsidst lagde jeg bulgur på tallerken, med salat og kylling over. Endte med at blive en lækker og let ret, som heller ikke tog så lang tid at lave.


mandag den 1. april 2013

Hurtig mad :).

Skulle i dag bare have en hurtig omgang mad, så det blev noget hurtigt og let en omgang thai inspireret mad.

Opskrift:
En kylling filet
En peberfrugt
Et løg
Hvidløg
Lidt frossen hakket spinat
Tre spsk Satay sovs
En spsk creme fraiche
Salt

Jeg valgte ris som tilbehør.

Skar peberfrugt, løg og kylling i grove stykker. Hakkede hvidløget.
Puttede løg og hvidløg op i en wok, og lid dem blive lidt møre, herefter puttede jeg kylling i så den blev stegt. Efter det kom jeg resten af grøntsagerne i og lod det stå lidt.
Tilsidst kommer jeg satay sovs og creme fraiche i, smagte til med salt og lod det koge til risene var færdige.
Tog højst 20 min at lave og smagte godt :).

lørdag den 30. marts 2013

Kartoffelsuppe

En lille omgang kartoffelsuppe, til de kolde dage

Opskrift:
Suppe:
Tre forårsløg
To hvidløg
500 gr kartofler
To porre
750 ml bouillon
Klump ingefær
Salt, peber slat fløde

Topping:
Porre
Bacon
Rugbrød
Feta

Suppen: Forårsløg og hvidløg svitses af i lidt varm olie. Ingefæren skrælles og rives og puttes ned til løgene og hvidløget.
Herefter puttes kartofler, porre og boullion i gryden. Lad det stå og koge indtil kartoflerne er møre.
Når kartoflerne er kogt møre, blendes suppen til en jævn masse. Og smages herefter til med salt, pebet og lidt fløde.

Topping: bacon skæres i mindre stykker, og steges på pande til det er som ønsket. Hak det grønne af porren, og hæld det på panden sammen med baconen.
Rugbrødet skæres i mindre tern og puttes på en pande med olie og salt. De steges til de er sprøde.
Bacon, porre, rugbrød og feta blandes, og puttes på suppen i skålen.

God fornøjelse :).





torsdag den 21. marts 2013

Gulerodskage- næsten sukerfri

I går da det sneede fik jeg lyst til at bage, men ville gerne have noget uden for meget sukker. Så jeg eksperimenterende lidt, og synes faktisk slut resultat blev ret godt.

Endte med at lave en marengs top, men hvis man ikke vil have det ekstra sukker, vil det også funke med fromage fraiche eller creme fraiche.

Opskrift:
1,5 gulerod
25 gr smør
1 spsk honning
20 gr nødder
50 gr mel
1/4 tsk vanillepulver
1/2 bagepulver
Kanel
1 æg
Evt. lidt appelsinsaft

Smør og honning smeltes i en gryde, når det er smeltet hældes det over i en skål og blandes med ægget. Herefter hældes mel, nødder, vanillepulver, bagepulver og kanel i. Det hele blandes godt, og til sidst puttes gulerødderne i.
Når det hele er blandet puttes det i forne, og bages i ca. 15 min ved 200 grader.

Opskriften giver ca. 3 muffins. Jeg kan godt lide at bage små portioner nogen gange, så der ikke er kage til flere dage.