Om det lille hygge køkken

Jeg elsker at lave mad, og bruger derfor meget tid i køkkenet. Her er det både hverdagsmad, men også kager og andet sjov. Jeg har type 1 diabetes, og derfor vil nogle opskrifter også bære præg af det, men det gør dog ikke at der ikke også vil være almindelig opskrifter.

mandag den 25. november 2013

Banankage

Vi havde besøg den ene aften, og i den forbindelse tænkte jeg det var tid til at prøve noget andet, end de traditionelle kager som jeg har en tendens til at bage. Så derfor valgte jeg at prøve banankage af - egentlig er jeg ikke selv specielt glad for bananer generelt, men har fået banankage før hvor jeg har været imponeret, så nu ville jeg prøve selv.
Jeg var inde på Cute carbs hvor jeg fandt en opskrift på en banankage, som jeg brugte som inspiration.

Opskrift:
3 bananer
½ tsk vanillesukker
75 gr sukker
75 gr perfect fit
75 gr mel
½ tsk bagepulver
3 æg
80 gr. flydende becel
50 gr. valnødder
100 gr. mørk chokolade (over 70%)

Start med at piske sukker og æg sammen til en luftig masse. Herefter vendes vanillesukker og perfect fit i massen. Det er vigtigt at vende det forsigtigt, så luften ikke bliver slået ud.
Bananer blendes til mos, og valnødder hakkes groft så det er klart til at blive blandet i massen. Derefter vendes mel, bagepulver og flydende becel i sukker- og æggemassen, indtil det igen er ensartet og uden klumper. Til sidst vendes banan og valnødder i.

Jeg hældte dejen i et fad med bagepapir, så jeg kunne få kagen let ud af fadet igen.
Den skal have en ca. 40 min ved 180 grader i en almindelig ovn.
Når den er bagt færdig tages den ud og stilles til afkøling, efter afkøling vendte jeg kagen om, så bunden kom i vejret.
Herefter smeltes den mørke chokolade over vandbad- smelt gerne halvdelen, tag skålen væk fra vandbadet, og put resten i og rør til det hele er ved at være smeltet, og sæt den tilbage over vandbadet og smelt så der er ingen klumper tilbage.
Smør den derefter over kagen, og lad det størkne inden kagen serveres.

Kagen blev super lækker, og godt fugtig og bananen smagte godt igennem. Jeg har overvejet at næste gag jeg skulle lave den, at hakke chokoladen groft i stedet og vende den i dejen, i stedet for at putte chokolade på toppe, tror det kan give et andet pift til kagen. Man kan også altid tilføje flere nødder, hvis man gerne vil have det, og evt. hakke det fint.

God fornøjelse med kagen!


onsdag den 6. november 2013

Mazarinkage

Jeg ser alt for mange madprogrammer, og især bageprogrammerne er min helt store favorit. Fornylig så jeg et af bageprogrammerne hvor de skulle lave en fortolkning af en af de typiske kager, som man kan købe i supermarkederne, og her blev jeg en smule inspireret.
Jeg har ferie fra skole i de her uger, så derfor er der også masser tid til udfoldelser i køkkenet, så det er super skønt, så i går blev det til selv at afprøve, det her med at lave en fortolkning af en supermarkedskage, jeg var lige denne her gang tiltrukket af mazarinkagen, så det blev til lidt afprøvning af den.
Kan være jeg en anden dag får taget mig sammen til at lave en fortolkning af rouladen.

Her er så min opskrift på en mazarinkage
Opskrift:
50 gr. mandel
40 gr. mel
30 gr. perfect fit
½ tsk vanillepulver
1/4 tsk bagepulver
20 gr. grahamsmel
20 gr. sukker
100 gr. flydende becel
1 æg
3 tsk mandelessens

Jeg startede med at putte mandlerne i kogende vand så jeg kunne smutte dem, da de var smuttede gav jeg dem et par minutter i ovnen så de blev lidt ristet.
Herefter blandende jeg de tørre ingredienser, mel, vanillepulver, bagepulver, grahamsmel, sukker og perfect fit. Dette blev rørt godt sammen, og herefter rørte jeg becel i, og slog jeg ægget i og tilføjede mandelessensen.
Da mandlerne var kommet ud af ovnen, grovhakkede jeg dem, og tilføjede dem som det sidste til dejen.

Kagen blev hældt op i et lille fad med bagepapir i, også gav jeg den 20 min ved 200 grader. I en almindelig ovn, er det måske mere 10-15 min ved 200 grader, men er dog her lidt i tvivl om hvor længe den skal have, så kan være en ide at holde os med den.

Jeg pyntede den med en kiwi skåret i skiver, da jeg gerne ville have noget frisk til, men her kan man også lave en chokolade ganache eller en chokolade glasur, som man normalt kender fra en mazarin kage.

I mange opskrifter bruges der marcipan i opskriften, som jeg her har udskiftet med mandelessens. Hvis man ikke er til mandelessens kan man bruge marcipan i kagen, men da marcipan indeholder en del sukker, hænger det ikke altid sammen med diabetes, derfor så jeg mandelessens som et bedre alternativ.

Jeg synes selv kagen blev rigtig god, jeg vendte den på hovedet da jeg skulle servere den, hvilket blev lækkert.


God fornøjelse :)

mandag den 4. november 2013

Blomkålspizza

Jeg ELSKER pizza, når jeg skal have take-away er det klart en af favoritterne! 
Dog er problemet jo lidt, at pizza og diabetes ikke helt hænger så godt sammen. Så da min kæreste fandt en opskrift på blomkålspizza var jeg lidt skeptisk, men synes dog det var et forsøg værd da det kunne være en måde jeg kunne få pizza på, uden at mine blodsukre går helt op i det røde. 

I går lavede vi den så igen, og den her gang gik jeg efter det største blomkålshoved, så får man altså lige lidt mere pizza dej, end ved et lille blomkålshoved.

Opskrift:

Pizza dej
1 stort blomkålshoved 
En god håndfuld basilikum
Salt
20-30 gr parmesan 
2 hvidløg
2 æg

Jeg har min skønne mini hakker, som simpelthen bare er så super, og kan bare det hele. 
Jeg skar blomkålhovedet op i mindre dele, og tog det over flere runder i mini hakkeren også videre i en skål. Da blomkålshovedet var kørt igennem, puttede jeg hvidløg, basilikum og parmesan i mini hakkeren og tog lige en tur. Så blev det blandet op i det hakkede blomkål med lidt salt og til sidst røres de to æg i. 
Herefter lagde jeg bagepapir på en bageplade, og "klappede" dejen ud på papiret- jeg går meget efter at dejen skal være tynd, så den bliver bagt godt igennem. 
Herefter fik den 15-20 min i ovnen ved 200 grader, for lige at få bunden bagt lidt inden der kommer fyld på. 

Tomatsovs
1 dåse hakket tomat
1 peberfrugt 
Basilikum 
Oregano
Timian
Salt
Evt. Frisk tomat
Løg
Hvidløg 

Løgene hakkes, og svitses i lidt olie- herefter hakkes peberfrugten og tilføjes sammen med resten af ingredienserne. 
Herefter har den godt af bare at stå så lang tid som muligt. Hvis man gerne vil undgå klumper oven på pizzaen så kan den blendes. 

Pizza'en
Topping
Ost
Hvad hjertet ellers begærer!

Når bunden er bagt færdig, tages den ud af ovnen og der puttes tomatsovs på, herefter puttes hvad man ellers ønsker på bunden, vi havde købt noget serano skinke, salami og noget peperoni, men det er jo kun en selv som sætter grænserne for hvad der skal på :) 
Herefter toppede vi med revet ost, også fik den 20 min ved 200 grader- i en almindelig ovn skal den nok nærmere have 10-15 min ved 200 grader. 

Resultatet blev rigtig godt, og selvom det ikke er helt som en rigtig pizza, er det altså et skønt alternativ til en almindelig pizza, plus man her får en masse grøntsager på en nem måde, og det et jo skønt. 
Vi fik to store pizzaer(i forhold til min ovn) og en lille. Så der kom en del pizza ud af det. 

Hvis man vil prøve noget andet, eller ligesom mig gerne vil have et alternativ til den almindelig pizza, er det helt sikkert værd at prøve. 

God fornøjelse! :)





fredag den 1. november 2013

Tyrkisk pølse m. tomat

Jeg skulle i dag have et lidt hurtigt måltid mellem træning og arbejde, men synes ikke lige jeg var i humør til makrel- så jeg kiggede i køleskabet, hvor vi havde to tyrkiske pølser kaldet sucuk tilbage. Det er nogle vi har købt tidligere til nogle andre retter, men havde nogle tilbage. 

Man kan lave mange gode ting med dem, da vi var på ferie, skar vi dem i skiver, stegte dem på panden- også i sandwich med tomat, agurk, en god feta og noget godt brød- det er en super lækker let sandwich. 

Men i dag prøvede jeg noget nyt- en hurtig ret på panden:

1 pølse
1/2 rødløg
1 tomat
1/4 peberfrugt
1 1/2 spsk solsikkekerner
Drys paprika 
Salt

Start med at skær pølsen i skiver, og steg dem herefter på en små varm pande- tomat og peberfrugt skæres i tern, og rødløget skæres i skiver. 
Når pølsen er ved at være stærkt hældes tomat, peberfrugt og rødløg ned til, og når det hele er ved at være mørt tilføjes solsikkekerner, salt og paprika. Lad det stege lidt, til det hele er helt klart, og server det. 
Jeg spiste det med to skiver rugbrød- men kan også spises alene.