Om det lille hygge køkken

Jeg elsker at lave mad, og bruger derfor meget tid i køkkenet. Her er det både hverdagsmad, men også kager og andet sjov. Jeg har type 1 diabetes, og derfor vil nogle opskrifter også bære præg af det, men det gør dog ikke at der ikke også vil være almindelig opskrifter.

onsdag den 24. juli 2013

Musli

Jeg har længe gerne ville kunne spise yoghurt til morgenmad, med musli til, men mange musli'er indeholder en del kylhydrater og som diabetiker vil jeg gerne undgå for mange af disse. Derfor har jeg prøvet at lave en musli uden for mange kylhydrater, det er derfor blevet til denne opskrift: 

40 gr solsikkekerner
20 gr græskarkerner 
40 gr kokosmel
10 gr sesamfrø
25 gr hasselnødder
25 gr mandler 
25 gr valnøddekerner
80 gr havregryn 
1 spsk perfect fit

Start med at grov hakke mandler, hasselnødder og valnødder- derefter bland det hele på bageplade eller i fad, og gik de hele 15 min ved 200 grader, eller til det begynder at tage lidt farve. Derefter tages det ud, og perfect fit drysses over og blandes i massen. Derefter gav jeg det en tur i ovnen igen i ca. 5 min. 

Jeg synes resultatet blev okay, men næste gang vil jeg nok prøve at riste kernerne af på en tør pande først, da det øverste lag hurtigt fik farve. 
Hvis man ikke vil bruge perfect fit, kan man bruge sukker, eller blande alting i en skål med noget flydende honning og derefter hælde det over. 

Hele den portion jeg lavede indeholder ca. 60 gr kulhydrat, så hvis man tager en lille portion af gangen, så er det ikke så mange kulhydrater i en portion 


fredag den 19. juli 2013

Brownie - diabetes

Jeg har en brownie opskrift jeg har lavet i en del år, som jeg har været rigtig rigtig glad for. Så nu tænkte jeg at jeg ville prøve at lave den så den var mere rettet til diabetikere. 

50 gr flydende margarine 
75 gr perfect fit( sødemiddel som kan bruges til diabetiker) 
1 æg
1 tsk vanille pulver
30 gr mel 
1/3 tsk bagepulver 
2,5 tsk kakao 
50 gr nødder 

Æg og margarine piskes sammen. 
Alle tørre ingredienser blandes i en anden skål, nødder hakkes og puttes i det tørre.. Det hele røres til sidst sammen, og hældes i fad.. Den skal ca. have 10-15 min ved 200 grader. 

Jeg tænker man muligvis kan tilføje eks. 2 spsk almindeligt sukker, hvis man har lyst, så skal de piskes med når man pisker æg og margarine. 

Opskriften kan sagtens fordobles hvis man ikke føler der er nok, da dette giver en lille kage. 

Jeg synes selv at kagen blev ret god og lige så svampet og "sticky" som jeg synes en brownie skal være :). 


torsdag den 18. juli 2013

Kagebord - macarons

Til min fødselsdag lavede jeg også macarons, det var første gang jeg skulle lave dem, så var lidt spændt på det endelig resultat, som jeg endte med at være godt tilfreds med. 
Jeg fandt opskriften inden hos tildemad.blogspot.dk og endte med at være meget glad for hendes sammensætning. 

Macarons: 
150 gr pasteuriseret æggehvider
450 gr flormelis
190 gr smuttede mandler 
3 spsk kakao

Skovbærganache:
150 gr frosne skovbær( kan også bruge friske) 
100 gr hvid chokolade

Skovbær flødeskum
150 gr skovbær
2 dl piskefløde 

Jeg startede med at smutte mandlerne, men da jeg var lidt sent ude, gav jeg dem lidt varme i ovnen ved 175 grader i ca 5-10 min, så de blev lidt mere tørre. 
Herefter brugte jeg en blender til at lave det til mandelmel, gerne meget fint, dog vil jeg mene det er nemmere med en minihakker eller food processor. 
Herefter gik jeg igang med at piske æggehvider og flormelis, de skal piskes til de er seje, luftige og tyk. 
Mandelmelet og kakaoen blandes sammen, kakaoen må meget gerne sigtes i. Herefter blandes det op i marengsmassen, hvor det blandes godt sammen. 
Marengsmassen skal ikke være lige så luftig som når man laver almindelige marengs. 
Herefter kommes massen i sprøjtepose, med glat tylle, og sprøjtes ud på bagepapir- jeg gik efter en størrelse mellem en 2- krone og en femmer. Herefter skal de tørre i en time, og derefter bages ved 180 grader ca. 12 min 

Imens macaronsene tørrede gik jeg igang med ganachen. Jeg havde taget bærene ud et par timer inden, så de var optøet da jeg skulle bruge dem. 
Herefter røg de i en gryde, hvor jeg kogte dem, til de havde en grød konsistens. Herefter kørte jeg dem igennem en sigte, for at fjerne kernerne fra massen. Jeg hakkede den hvide chokolade, mens jeg ventede på at bærmosen kom igennem sigten. 
Bærmosen varmes op igen, og derefter tages gryden af varmen, og den hvide chokolade blandes i. Og røres roligt sammen, indtil det er en ensartede masse. Den færdige ganache puttes i køleskabet i minimum 1 time. 
Herefter puttes massen mellem makronerne, efter smag og behag. 

Jeg havde flere macarons end ganache, så jeg lavede en skovbærflødeskum også.  Her piskede jeg fløden til flødeskum og vendte de opståede bær i. Jeg puttede en del af det inden i macaronsene, og synes selv det var ret vellykket. 

mandag den 15. juli 2013

Kagebord- jordbærtærte

Den anden kage jeg vil skrive op, var en jordbærtærte helt fra bunden. 
Den bestod af mørdej, vaniljecreme, mørk chokolade, marcipan og selvfølgelig jordbær. 

Mørdej:
125 gr smør
175 gr hvedemel
2 tsk flormelis 
1 æg 

Marcipanmasse:
50 gr smør
65 gr marcipan
50 gr sukker 
2 æg

Vaniljecreme:
2,5 dl piskefløde 
2 spsk sukker
1/2 stang vanilje
1 æg
1 spsk maizena 

Andet: 
50 gr mørk chokolade (minimum 70 %) kan bruge mere chokolade hvis man vil have et tykkere lag 
Ca. 500 gr jordbær 


Smøret skæres i mindre stykker, og smuldres sammen med melet. Herefter tilsættes flormelis. Dejen samles, med et sammenpisket æg, den trykkes sammen og sættes i køleskab minimum 30 min. Herefter trykkes den ud i fad. 

Alle ingredienser i marcipanmassen blandes sammen, og røres/"masses" til en ensartede masse, som hældes ud over mørdejen. 
Mørdejen bages i forvarmet ovn i ca. 15 min ved 200 grader. 

Når mørdejen er færdig i ovnen, ventes til den er kølet lidt af, jeg bagte den dagen før, for at den var kold inden jeg lagde resten på. Når bunden er kold, smeltes den mørke chokolade over vandbad og smøres ud over bunden, og sættes i køleskabet igen, så chokoladen kan sætte sig.

Alle ingredienser til vaniljecremen blandes  i en gryde, og piskes godt sammen. Jeg puttede også vaniljestangen i, for at få al vaniljen med. Herefter koges cremen, når den har kogt tages vaniljestangen ud af cremen, og cremen sættes på køl. 

Når cremen er blevet kold og chokoladen har sat sig, hældes cremen ud på bunden godt fordelt over hele bunden. 
Tilsidst tilføjes jordbær, jeg skar mine ud, men det er jo smag og behag :). 

Tror denne kage endte med at være min yndlingskage af alle dem jeg fik lavet, og synes den blev rigtig vellykket :). 

Kagebord- chokoladekage med lag

Da jeg havde fødselsdag fornylig, lavede jeg kagebord til familien. Jeg endte med at have 4 kager, macarons og boller.
Her på bloggen vil jeg skrive nogle af opskrifterne som jeg lavede.

Den første kage var en chokolade kage i lag, og med en chokolade ganaché udenpå.
Jeg havde inden på www.anneshyggested.blogspot.dk fundet en opskrift på en chokoladekage i lag, med hindbærmousse. Denne opskrift tog jeg udgangspunkt i,i forhold til bunde og hindbærmoussen. Og derefter ændre i resten så det passede til det jeg ønskede. Det endte med at blive en chokoladekage, med et lag af hindbærmousse og et hvid chokolademousse.

Ingredienser bunde:
  • 300 gr. sukker
  • 50 gr. kakao
  • 300 gr. hvedemel
  • 2 æg
  • 75 gr. smeltet smør
  • 1 tsk natron
  • Saft fra 1 appelsin
  • 3 dl kærnemælk
Ingredienser hindbærmousse:
  • 2,5 dl piskefløde
  • 1 pose frosne hindbær
  • lidt citronsaft
  • 75 gr. flormelis
  • 2,5 blade husblas
Ingredienser hvid chokolademousse:
  • 150 gr. hvid chokolade
  • 1½ dl piskefløde

Ingredienser mørk chokolade ganaché:
  • 2,5 dl piskefløde
  • 250 gr. mørk chokolade (min. 70 %)

Jeg bagte chokoladebundene dagen før, for at være sikker på de var kølet af til den rigtige temperatur.
Æg og sukker piskes samme til det er luftigt og derefter tilsættes den smeltede smør. Når det er blandet sammen, skal saften fra appelsinen hældes i. Jeg siede mel, bagepulver, kakao og natron i en skål, og hældte det herefter lidt af gangen over i ægge-sukkermassen. Herefter tilføjede jeg kærnemælken, og rørte indtil det hele var en ensformig masse.
Bundene bages i en smurt springform, ved 160 grader i ca. 45 min.
Dagen efter delte jeg bundene i tre, så de var klar til der kom fyld imellem.

 
Jeg startede med at koge hindbærrene, og derefter lade dem køle lidt af, hvorefter de blandes med flormelis og citronsaften. Samtidigt med dette lagde jeg husblassen i vand for at bløde det op.
Fløden piskes til flødeskum, og hindbærmassen vendes i. Den udblødte husblas vrides for vand, men tilføres lidt kogende vand, for at få det til at opløse i den samlede masse, som piskes godt for at undgå klumper. Derefter sættes den på køl minimum et par timer, men gerne mere.
Min endte med ikke at være stiv nok, da jeg endelig puttede de i kagen, så kagen skred. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på om den har stået længe nok på køl, plus jeg muligvis godt kunne have brugt et ekstra blad husblas.

Den hvide chokolade smeltes i vandbad, samtidigt piskes fløden til skum. Herefter vendes den hvide chokolade i flødeskummen, til en ensartede masse. Herefter hældes den på den nederste bund, og stilles i køleskabet i minimum 1 time, gerne lidt længere, så den når at sætte sig, inde der kommer et nyt lag på.

Chokoaldeganachén laves ved hakke chokoladen, og varme fløden. Når fløden begynder at småkoge, tilføjes den hakkede chokolade, og røres i indtil det giver en ensartede masse. Herefter stilles den på køl indtil den skal bruges.

Når den hvidechokolade har sat sig, kan næste bund lægges på, og herefter hindbærmoussen, og derefter den sidste bund. Her ville jeg ok en anden gang sætte kage tilbage i køleskabet så den kan sætte sig ordentligt, men det var der ikke tid til den dag.
Til sidst hældte jeg chokolade ganachén(denne skulle have været afkølet mere, end den nåede) over kagen, og pyntede den med  hindbær, blårbær og store stykker hakket hvid chokolade.


søndag den 7. juli 2013

Cookies diabetes

Efter jeg har fået diabetes har jeg leget lidt med at lave cookies som jeg kan tillade mig at spise uden de store udsving i mit blodsukker. 
Jeg har prøvet ud fra en opskrift fra diabetes kogebøgerne, og lavet lidt om så jeg synes de var som jeg ville have. 
Her kommer så den opskrift jeg er kommet frem til: 
50 gr flydende margarine
25 gr sukker
1 æg 
50 gr grahamsmel 
50 gr hvedemel
50 gr perfect fit
40 gr hindbær
40 gr mørk chokolade over 70%
50 gr valnødder 
1 tsk bagepulver 
1 tsk vanillesukker
Knivspids salt

Margarine og sukker piskes sammen. Herefter tilsættes de to typer mel, æg, perfect fit, salt, bagepulver og vanillesukker - sørg for at blande godt. Chokolade og valnødder hakkes groft og puttes også i. Hindbær skal lige have et lille opkog inden de puttes i. Der skal muligvis lidt mel i efter hindbærrene er kommet i, da de kan give lidt væske til dejen. 
Herefter puttes de i ønsket størrelse, på bagepapir og i min ovn skal de have 20 min ved 200 grader, men en almindelig ovn gætter jeg på ca 10 min ved 200 grader.